13 lucruri care-mi plac in Romania

Am vrut să preiau leapșa de la Cristi legată de 12 lucruri care-mi plac în România însă creierul mi-a intrat în pană. Pur și simplu nu mi-au venit nimic în minte decât astea:

 1. Românii sunt ospitalieri și atunci când au musafiri umplu masa de mâncare și se dau peste cap pentru ca oaspeții să se simtă bine și să nu ducă lipsă de nimic. Așa am fost primit în multe locuri și așa au procedat ai mei când au avut musafiri.
 2. Sarmalele făcute de familia viitoarei soacre. Cine știe cunoaște
 3. Deși am o frică violentă de înălțime (violentă pentru că dacă faci glume cu împins sau mai știu io ce riști să ai un ochi vânăt), îmi place Transfăgărășanu’. True story!
 4. Basmele românești cu Greuceni, Prâslii și Feți sunt pur și simplu captivante. Să nu uităm nici de balauri, cosânzene, paloșe, împărați multicolori, cai vorbăreți și mume forestiere, sfinte duminici și zmei, babe, moși (nici măcar în basme nu scapi de ei), fete de babe, fete de moși etc. Chiar niște povești care merită a fi citite.
 5. Alecs: “Cine are femei cum avem noi aici in Romania? Rumene-n obrajori, etc. !”. Româncele sunt printre cele mai frumoase femei (părere personală și am dreptate).
 6. Andrei: Piatra Craiului. Adevăru’ este că n-am fost pe acolo, însă am auzit că-i mișto. Mă rog, am auzit și că-i periculos iarna și că mai de mult au murit unii.
 7. Miscellaneous: Castelul Peleș. Da, este mișto. Aproape de fiecare dată când am stat mai mult prin Sinaia am mers să-l vizităm.
 8. Tot Miscellaneous: Traian Vuia, care atât a vuit încât s-a ridicat de la sol. Spre deosebire de alt pionier al zborului românesc, se pare că Traian Vuia a murit de moarte bună.
 9. Da, da, iar Miscellaneous: trupele noi românești care sunt în creștere. Aici avem Les Elephants Bizarres, Persona, The MOOod, The Marker, Paradigma și o grămadă de trupe tinere care sună bine.
 10. Lia: consecvența românilor. Mai toți românii sunt destul de încăpățânați, însă este bine că unii sunt încăpățânați și în lucruri bune.
 11. fr3ya: peisajele și locuri care sunt cu adevărat frumoase
 12. Dragoș: avem o grămadă de forme de relief (aici nu comentez starea serviciilor din acele zone, ok?). Vrei să mergi la munte – ai munte, vrei la bălăceală – ai mare, vrei să te mănânce țânțarii – ai deltă. Avem câmpii, dealuri, podișuri, ghețari, lacuri “roșii”, cruci și jepi – o diversitate de forme de relief.

Așa că vreau să apelez la voi! Vă rog să-mi spuneți și mie ce alte lucruri sunt bune, mișto, demne de menționat (de bine!) în/la România. Ce ziceți, scoatem încă 9 2 (pentru că noi scoatem 13 că suntem mai cu moț)? Puteți să-mi spuneți fie pe Twitter, fie pe Facebook, fie printr-un comentariu aicișa pe blog.

13 thoughts on “13 lucruri care-mi plac in Romania”

 1. la 2. acolo:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sarmale#Etymology_and_names
  mersi

  cat despre 5, strainilor chiar nu le prea pasa:
  http://www.travelersdigest.com/countries_beautiful_women.htm
  si toate primele 5 link-uri de pe searchul gugle.

  as putea totusi sa adaug o chestie:
  apa. apa din Romania, fie cea imbuteliata, fie cea de la robinet din provincie (Bucurestiul si Constanta nu se pun din motive lesne de inteles) e printre cele mai bune dar si ieftine, facan traiul pe aceste meleaguri destul de suportabil. o groaza de balade haiducesti hint-uiesc calitatea apei in versurile lor (“apa rece de izvor…” etc)

  keepin’ it real, homo…

 2. Peleșul. :) E un castel extraordinar de frumos. Hmm … și îmi place că Traian Vuia o inventat primul avion și s-a ridicat de la sol folosiund un aparat de zbor mai greu decât aerul, dar nu-mi place că nu i s-o recunoscut brevetul. Pentru mine tot el kicks ass și o să o spun asta de fiecare dată când o să am ocazia. Apoi îmi mai place că, deși avem niște dotări de toată jena, reușim aproape la fiecare ediție a Olimpiadei, de mult timp încoace, să fim pe podium. Îmi place că mai nou se dezvoltă tot felul de trupe românești și lumea, mai ales tinerii români, îi ascultă și îi susțin ( ex. Les Elephants Bizarres, Persona etc. ). Deocamdată atât îmi vine și mie în minte.

 3. Imi place Romania fiindca are oameni oameni consecventi (si in lucruri bune, si in lucruri proaste), ei se incapatanează sa rămană neschimbati de …sute de ani.

 4. Iti dau eu inca 273 motive sa-ti placa Romania:

  Cauta-ne pe facebook la : 273 de locuri pe care trebuie sa le vezi inainte sa pleci din Romania

  :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *