Baietasu’ lu’ mami

Na că mi-a luat-o Makavelis cu articolu’ despre copii de bani gata așa că io o să mă leg de alt subiect, oarecum legat de ce-a zis și el.

Un lucru care mă surprinde este să văd parinți (în special mamele) care își dădăcesc copiii. Până la o vârstă consider că este OK să-l asiste la fiecare decizie sau acțiune, da’ la un moment dat chestia asta tre’ să se oprească, tre’ să-l lase pe copil să facă “mușchi” singur.

Eram zilele astea în stație la RATB și vedeam o grămadă de copii cu ghiozdane și/sau părinți în spate și ce m-a surprins a fost faptu’ că erau o grămadă de copii care păreau peste clasa a 5-a sau a 6-a. Și culmea, o fi un caz izolat, erau mai mulți băieți cu mamele lor decât fete cu vreunul din parinți. Poate-mi ziceți “eh, Iosif, ești tu prost că de fapt aveau ruta comună“. Mă lași? În momentul în care mami îți cară buchețelu’ de flori și vrea să-ți care și ghiozdănelu’ atunci nu mai este rută comună, atunci este dădăceală.

Și nu înțeleg de ce chestia asta continuă. Eu de fiecare dată când vedeam că maică-mea mai avea tentative de genu’ ăsta îi spuneam că nu-mi place și o rugam să termine. În schimb, am văzut un momâu de vreo 14 ani căruia îi zice maică-sa “hai totuși să-ți iau bilet”, iar ăsta nu gesticulează nimic. Și mami se duce și-i ia bilet. Io în locul ei i-aș fi zis “ia-ți, bă, bilet că dacă te prinde io plătesc“. Mă rog, io n-am copii, deci nu am avut încă parte de sentimentul patern.

Da’ totuși, când vii cu mami la școală și vine mami să te ia de la școală, iar tu ești în clasa a 7-a, atunci ești un mare pămpălău (și hai să zicem că la fete mai înțeleg – că-s mai vulnerabile, mai sensibile bla bla bla). Nu mă refer nici la situațiile în care vine unul dintre părinți și te ia cu mașina de la școală. Nu, este vorba de faptu’ că pe tine tre’ să te țină mami de mână în RATB și/sau metrou, că al’fel te papă omu’ negru.

15 thoughts on “Baietasu’ lu’ mami”

 1. Eu in clasa I il luam pe fratemiu de la gradinita. “All by me own”. Si era in cu totul alt cartier. Hardcore nene, ca-n Galati :))

 2. jane, tata m-a dus la scoala in prima zi din clasa I. cand am ajuns la scoala mi-a zis “sper ca ai tinut minte drumul!”. sa vezi ce mergea filip cu metroul din clasa I ziua 2.

 3. @theman : pai da, in alt cartier, in Galati!. Si Galati este cat un cartier din Bucuresti. Si mai treb sa spui si varsta, ca si eu mergeam singur 10 Km prin Bucuresti cand aveam 7 ani -sa se intampla prin ’80, cand erau 10 masini in tot cartierul, de ex.

 4. :))) Adevărat . O aveam pe una într-a 8-a , şi venea mami să o ia cu căţeluşul în braţe . Mama îmi zicea mereu când trebuia să mă duc undeva şi nu ştiam “Nu ştii , înveţi . Deaia ai gură , să întrebi . ” Şi uite aşa la 15 ani ştiu Bucureştiul .

 5. Trebuie sa intelegi…sau sa te faci ca intelegi: pe vremea noastra, toti eram niste spartani veritabili. Acu lumea a mai evoluat…si cum noi astia spartanii nu puteam fi evoluati, ca deh…crapam ca prostii…au ramas sa procreeze toti fatalaii. Drept urmare, traim in era pampalailor care se uita la desene dublate in romana :D.

 6. Am avut in liceu un coleg , era din minunata capitala si nu stia unde este piata universitate .Am ramas shokat cand mi-a spus si mai ales ca eram la KFC -ul de la Cismigiu.

 7. Hehehe… in prima zi de scoala, cum am iesit de la ore am tulit-o la bunica-mea, ca stiam drumul, iar saracu’ bunica-miu a stat in curte 2 ore, ca in multime nu l-am vazut si nici nu stiam ca vine dupa mine.
  Prea multa cocoloseala din partea parintilor (si aici se incadreaza linistit si tatii, dar mai putini) poate avea rezultate dezastruoase in viitor. Am vazut oameni in toata firea care nu se pot descurca nici la 40-50 de ani fara “mami”.

 8. Harcor in Galati ! Acum vreo 15 ani, hai 12! Dupa aia, Galati a devenit softporn, baietasii au inceput sa mimeze injuraturi etc.
  Io am mers cu colegii de gradinita in prima zi de scoala :P

 9. N-am copii, dar am observat un adevăr dureros: majoritatea femeilor îşi doresc să aibă un băieţel, nu o fetiţă (nu chiar ca în China sau India, dar în acelaşi trend). Se bat cu pumnul în piept că dragostea de mamă în sus, dragostea de mamă în jos, dar dacă ajung să aibă băieţi – îi cocoloşesc, dacă ajung să aibă fete – le învaţă de mici să le ajute la treburile casnice şi să meargă după pâine. Nu zic că e un lucru rău şi nici nu zic că toate femeile procedează aşa, dar nu pot trece cu vederea faptul că femeile cu bun simţ şi /sau ceva educaţie îşi tratează copiii în mod egal, iar ţaţele şi/sau retardele preferă băieţii pe care îi tratează de parcă ar fi mai fragili ca fetele.
  Disclaimer: sunt fată, mama a vrut să fiu fată, nu am fraţi, deci vorbesc din situaţii la mâna a doua.

 10. Este o tendinţă foarte puternică de a pune plozii în centrul universului din viaţa unei familii. La asta contribuie, în foarte mare parte, catraliardele de reclame avînd ca ţintă copilul. Mă lupt cu chestia asta zilnic, dar sînt printre norocoşii ai căror plozi au înţeles că “televizorul şi reclamele spală creeru’ “, aşa că lupta mea nu e aşa grea. Însă numărul familiilor în care plodu’ răcneşte ca un sergent de USMC, şi părinţi, unchi/mătuşi şi bunici execută cu o iuţeală uimitoare, este în creştere… că altfel să deprimă plozii! Dădăceala nu mai e dădăceală. Dădăceala nu mai există! Acum există cazuri de “Super nanny”, apărute din cauză că putem să le oferim copiilor ce noi n-am avut. Acum există părinţi care plîng în faţa plozilor, în mijlocul carfurului din Băneasa, că n-au găsit jucăria pe care plodul şi-o dorea!

  Dădăceala nu mai există. Acum există minţi deosebit de slabe, în corpuri îndeajuns de fertile, încît să poată procrea, iar oamenii care vor să ofere putere copiilor, îşi fac treaba al naibii de bine.

  Cam aşa văd eu.

  Vă salut!

 11. Culmea ironiei: după ce am postat comentariul de mai sus, am intrat pe un blog pe care-l urmăresc zilnic şi am început să citesc comentariile la ultimul articol când văd unul care spunea, citez “Stiu ce inseamna sa fii mama de baiat!”

  P.S. Nu vreţi să ştiţi cum vorbesc despre ele însele “mămicile de băieţei” pe forumuri, femei care nu vor să fie confundate cu mămicile de copii obişnuiţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *