Conditia de taran

Multi zic ca atunci cand oamenii de la tara ajung la oras, acestia se schimba. Insa toata schimbarea asta este de fapt doar un lucru de suprafata. Deep down ei sunt tot aceiasi tarani de la Obreja. Si aici nu folosesc termenul de taran in sens negativ si nici nu ma refer la cei din orasele de provincie. Nu, ma refer la taranul roman, ala care la 5 ani mulgea ugeru’ vacii si dadea de mancare la animalele din ograda.

Sigur, poate unii se poarta sau vorbesc altfel, mai elevat, atunci cand sunt la un interviu pentru un job sau vor sa cucereasca o tipa. Insa atunci cand sunt singuri ai fi surprins sa vezi “bestia”. Tot slana cu ceapa si sare va mananca. Tot tricou’ ala rupt si nespalat de nu stiu cate saptamani il va purta pe post de pijama. Tot nu va folosi apa de gura sau peria de veceu, desi la serviciu este ireprosabil, curat, ordonat. Acasa, insa, este ca-n bojdeuca in care a crescut; mai lipsesc gainile si cultura de rosii.

11 thoughts on “Conditia de taran”

 1. Cam dur Iosif .
  :( ţaranii nu au viată uşoară şi cînd schimbă mediul este dificilă adaptarea.
  Totuşi sunt si oraseni (cei nascuti la oras) care se comportă mai rău decît tăranii.

  repet, cam dur ai scris…

 2. Mai hatere, notiunea de taran ar trebui sa semnifice cu totul altceva in mintea oamenilor mai intelepti, asa ca tine. Cred ca i-am denaturat sensul si o aplicam in stanga si in dreapta cand nu este cazul.

 3. haters be hating :)). ideea era ca faptu’ ca omu’ de la tara (taran, om de la sat, numiti-l cum vreti) a ajuns la oras si ca in particular se poarta la fel ca la tara. orasu’ sau mentalitatea de la urbe nu l-a schimbat deloc. oricat ar incerca un taran, om de la tara, de la sat, sa para mai elevatp-inrgrijito-altfel, el tot o sa fie taran, om de la tara, om de la sat.

  @theman: probabil ca nu m-am exprimat bine, da’ n-am intentionat sa asociez taran cu badaran, marlan, necioplit. daca nu mi-a iesit, țeapa mea.

  @lia: pai in 40 ani sa nu se schimbe catusi de putin… asa de mult sa dureze adaptarea asta?

 4. măcar te-ai pus în locul lor înainte să scrii postul şi la cum s-ar simţi unul dacă ar citi postu’ ??hmm…

 5. hm, stiu si eu…Am o vecina nascuta in Bucuresti si de cate ori spal rufe si le pun la intins, trebuie sa/si scuture covoarele sau mucul de tigara sau mai rau isi tunde pisica*(sau catelul) si-mi arunca parul un balcon…stiu eu cat sa dureye ADAPTAREA la civilizatie ?…
  EU intreb altfel. EXISTA civilizatie si oameni civilizati in BUCURESTI ? si daca da, unde ?ca ma mut si eu :) ca despre asta era vorba- Dur Iosif, dur :)

 6. Ok, am inteles. Totusi nu despre marlania oamenilor de la oras comparata cu cea a celor de la tara voiam sa scriu. Pur si simplu era vorba despre omul de la tara (ca sa nu-i mai zic “taran”) care nu se schimba cu nimic atunci cand vine la oras.

 7. Of… “Totusi nu despre marlania oamenilor de la oras comparata cu cea a celor de la tara voiam sa scriu. Pur si simplu era vorba despre omul de la tara (ca sa nu-i mai zic “taran”) care nu se schimba cu nimic atunci cand vine la oras.” Nu ai invatat nimic. Este timpul pentru o bere :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *