Despre pietoni: babele

*** Am scris despre șoferi și i-am făcut tâmpiți de multe ori, acum vine rândul pietonilor ***

Stația Piața Drumul Taberei (în trecut cunoscută sub numele de Moghioroș) este un loc propice studierii inconștienței umane, și aici mă refer la cea a persoanelor de peste 70 ani. Totodată, am observat că pe măsură ce îmbătrânești devii mai grăbit – cel puțin așa reiese din studiile mele.

Să analizăm o primă specie a pietonilor, și anume babele.

1. Baba nebună. Coboară lumea în stație și nu e trecere de pietoni decât la vreo 30 metri mai încolo și deodată vezi o babă – d-aia care de-abia își mai ține oasele unite, daramite bastonu’ și cărucioru’ – cum se avântă cu elanul unui ghepard pornit spre-o antilopă ca să treacă strada, în timp ce mașinile vin. Șoferii opresc cu scârț, înjură, claxoane, tot tacâmul – ea este stăpână pe situație și continuă să meargă cu vânjoșism, cam cu viteza unui bebeluș; de fapt nu, mai lent.

2. Baba nehotărâtă. Să treacă, să nu treacă? Stă destul de mult în dreptul trecerii de pietoni, dă impresia că nu trece, așteaptă… așteaptă, și când mașinile sunt la vreo 5 metri de ea, ZBANG! o zbughește pe trecere, că doar e dreptul ei – trecere de pietoni, bă, animalule! – și-ți scoate ochii cu asta în timp ce tu d-abia mai poți respira după imensa frână pe care ai pus-o pentru a nu priva un azil de un client… Odată, una d-asta a pățit-o cu tramvaiu’, iar inerția unui tramvai este mai mare decât a unei mașini mici; noroc că n-a fost grav, doar și-a spart un pic capu’ și câteva vânătăi, da’ cre’ că i-a venit mintea la loc.

3. Baba nepăsătoare. Este ruda apropiată a babei nebune, dar traversează folosind trecerea de pietoni. Când e roșu! Ea trece fără să se grăbească însă, doar e trecere, nu? Ea de multe ori împrumută înușiri fie de la “baba nehotărâtă”, fie de la “baba nebună”.

4. Baba iresponsabilă (via andrei). Asta nu vine singură la pachet, ci are și un pui de om după ea. Cu toate astea, are o formă mai aparte de daltonism, în sensul că nu distinge cărucioru’ de puradel, și astfel o taie prin intersecție – semaforizată, nesemaforizată, pe trecere, pe lângă trecere – trăgând “micul bagaj” după ea. Iar ăla micu’ se pare că suferă de un mic stockholm syndrome pentru că se pare că nu se opune deciziilor batroanei…

5. Baba terorist-sinucigaș (via taktu). in recenta-mi calatorie in turcia am descoperit o noua categorie: baba terorist-sinucigas. dansa sare de pe trotuar urland “Allah Ackbar!!!!” si se repede in plina intersectie spre cel mai apropiat grup de masini. de obicei e dotata cu nepot si ginere, batic si pulover pe 40 de grade.

Toate acestea mă duc cu gândul la două chestii, și anume:

1. la un banc care zice așa:

O babă mergea pe bicicletă. Un polițist o vede și-o-ntreabă: “Încotro, mamaie?”. “La cimitir.” răspunde bătrâna, la care polițistu’ o întreabă: “Și bicicleta cine ți-o aduce?”.

2. un clip de pe youtube la care am râs mult:

13 thoughts on “Despre pietoni: babele”

  1. Genial clipul. Avea dreptate comentatorul anterior (fie erl bot sau nu). E tonic să-ţi începi ziua cu un râs bun. Despre babe… numai de bine. Aş mai adăuga o categorie: baba iresponsabilă. Am văzut astfel de bunicuţe care pe culoarea roşie a semaforului, sau direct pe mijlocului şoselei, o tăiau de-a dreptul, trăgând (încă) nepoţelul din dotare. Mi se pare mai periculoasă baba iresponsabilă, decât ruda ei nebună.

    P.S. Uneori mai rămân „ca fraierul” aşteptând să se facă verde la semafor, în timp ce aproape toată lumea trece.

  2. mda, cunosc sentimentul. când am făcut şcoala de şoferi, aşa mi-a ţopăit şi mie o babetă d-asta de-o seamă cu preistoria în faţa maşinii. norocul ei că era pe trecere, altfel uitam de frână sau încurcam pedalele. de când stau în stânga atunci când merg cu maşina, am început să fiu ceva mai responsabil ca pieton şi-i las pe şoferi să treacă atunci când văd că au 40-50 şi sunt în apropierea trecerii de pietoni.. că tare neplăcut e să-ţi ţopăie o gazelă d-ăsta tocmai atunci când te grăbeşti să dai demaraj de viteza a 3-a sau a 4-a, în drum spre ale tale! să vezi atunci frâne, scârţâit de roţi şi vorbe de doamne-ajută!

  3. hahaha, stiam video-u’ da’ ma amuza de fiecare data, chiar daca e fake. oricum, mersi de portia de ras aferenta orei 11:10 :) .
    P.S. babele adormite intra la “babe nehotarate”. sunt subspecie. cam ca ursu polar si ursu koala… wait – wrong comparison…

  4. in recenta-mi calatorie in turcia am descoperit o noua categorie: baba terorist-sinucigas. dansa sare de pe trotuar urland “Allah Ackbar!!!!” si se repede in plina intersectie spre cel mai apropiat grup de masini. de obicei e dotata cu nepot si ginere, batic si pulover pe 40 de grade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *