Despre RATB: Babele

*** Seria cu și despre babe continuă ***

După incomensurabilul succes (hm…) al post-ului ăsta, din aceeași serie vine și următorul capitol. Toată seria ar fi putut să se numească “Babele” și am avea: “Babele pe trecerea de pietoni” și acu’ “Babele în RATB”. Un soi de BD, da’ cu buget mai scăzut (sau 0) și cu actori/scenariu mai slăbuț(i).

Ehei, copiii tatei, auzit-ați voi vreodată despre un popor aprig și aspru numit generic tătari? Ei bine, rămășița  lor se mai vede și astăzi printre noi în niște ființe cu mult mai fragile, dar la fel de aprige – babele. Ele se aseamană foarte mult cu strabunii lor invadatori și nemiloși, nimicind tot ce stă între ele și… scaun.

Pentru a elimina confuzia, m-am gândit să fac o clasificare pe sub-specii acestor forme de viață pe care atât de des le întâlnim, așa că începem cu una mai softcore:

 • baba prietenoasă – asculți muzică la căști destul de tare cât să n-auzi nimic în jurul tău, cââând deodată vezi că baba din fața ta dă din gură în timp ce se uită la tine. Scoți căștile din urechi zâmbind (că așa e frumos) dar aici este prima greșeală! Acum, te-a prins; ca un succubus. O s-o auzi non-stop până când cobori, sau până când coboară ea, așa că roagă-te ca atunci când te prinde una d-asta să fii pe lângă o piață. De obicei nu-i chiar așa de nasol pentru că uneori afli lucruri interesante și uneori sunt chiar amuzante. Cel mai nașpa e – dacă-ți pasă – că se uită cam tot autobuzu’ la voi doi.
 • baba ușier – de-obicei are și amuletă după ea.. o amuletă care de fapt e un cărucior cât un copil de 5 ani. Această sub-specie este una dintre cele mai răspândite. Cum o identifici? Siiimplu. Încerci să urci în autobuzul după care tocmai ai alergat de-ți ții plămânii în mâini, era să fii călcat de 2 mașini și o bicicletă și acum n-ai loc! Vezi ca e liber, dar culoaru’ e blocat. E clar, baba ușier e la lucru, ea și blestematul de totem (sau amuletă, tot la cărucior mă refer oricum). Ușile se închid, baba pleacă tu rămâi. 1-0 pentru babă. Gândește-te că pe când tu vei intra la 9,30 la lucru și șefu’ se va uita la tine cu o privire de “your ass is mine“, baba va fi făcut deja cumpărăturile și va savura un ceai de mușețel în timp ce se va uita cu nesaț la The Bold and the Beautiful.
 • baba barbar – (și ce aliterație) un fel de Attilla al babelor, nu are fizicul lui, dar uneori miroase a carne afumată păstrată sub șaua calului. Face parte din cea mai violentă ramură a babelor, un fel de baboraptor sau baba-rex. Ei bine, de ea să te ferești. Singurul ei obiectiv când intră în autobuz este scaunul, care – studiile au arătat că – este un obiect sacru, cu substrat ezoteric prin care poți atinge nirvana (babelor) – chiar dacă doar pentru o stație sau 2. Aceste specimene au arme, nu glumă, și anume: poșete, papornițe, bastoane, cărucioare, plase, MAI multe plase și multe altele (umbrele, de exemplu) pe care le vor folosi – la nevoie și nu numai – pentru a-și face loc spre altar (a se citi “scaun”). Nu de multe ori am văzut oameni pur și simplu invadați de aceste Xena ale babelor. O plasă după cap, o umbrela la picioare, niște scuze aruncate și al lor e scaunu’ – their preciousssss.
 • babae barbaricus vulgaris (via andrei badea) – subspecie a babei barbar (prezentată mai sus). Ea încearcă să convingă și să adune cât mai mulți adepți pentru a o susține în lupta ei pentru Graal (n.r. scaun). Uite cum poți să o recunoști: “Ah, tinerii din ziua de azi, nu respectă oamenii bătrâni și obosiți. Uite-l, țațo, pe ăla cu căștile în urechi cum stă și se uită ca nesimțitul pe geam și se face că nu ne aude. Ah, tinerii din ziua de azi! Păi, eu, pe vremea mea…”

Cam astea sunt principalele sub-specii ale speciei Babae pe care le-am observat de-a lungul cercetărilor mele. Dacă voi ați descoperit și altele, vă rog să le faceți publice printr-un comentariu ca să pot să-mi actualizez dosaru’.

16 thoughts on “Despre RATB: Babele”

 1. Ai uitat de “Ah, tinerii din ziua de azi, nu respectă oamenii bătrâni și obosiți. Uite-l, țațo, pe ăla cu căștile în urechi cum stă și se uită ca nesimțitul pe geam și se face că nu ne aude. Ah, tinerii din ziua de azi! Păi, eu, pe vremea mea…” sau este babae barbaricus vulgaris?

 2. Hai ca iti mai lipsesc cateva profile. Sau alea nu sunt babe. Sunt mamele noastre, discutate de altii pe blogurile lor. Si daca le-am privi pe toate tratandu-le ca pe mama, brusc instantaneu subit deodata multe din speciile la care te referi nu vor mai exista in folderul tau, right? Uneori.. asa aratam cu totii. Imbatranim.. mi-e frica sa imbatranesc. Dar n-am incotro.

  PS. Pune ma si tu un plugin de urmarire a comentariilor! Sau nu m-auzi? Scoate-ti castile alea din urechi!

  PPS. Mi-a placut asta: “Lolling..” e buna :)

 3. @theea: auzi, tu tii cu ursu’? :))
  @corneliu: ai dreptate, da’ la fel este si cu tiganii si cersetorii. totusi tind sa te contrazic un pic. alea nu sunt mamele noastre pentru ca mamele noastre sunt (sau asa cred) politicoase. ele nu blocheaza accesul in autobuz si mai ales nu te imbrancesc, lovesc si/sau invinetesc pentru un amarat de scaun pe care sa stea 2 statii. oricum, postu’ e un pamflet, e amuzant, m-am distrat scriindu-l si .. cam atat. :D

 4. baba: “bunul simtz este sublim dar lipseste cu desavarsire”
  Dumi: mdea Caragiale, hai, lasa-ne

  EOD

  pt detalii suplimentare, intreaba un dumi

 5. Sunt 5 etape in viata:

  1. Te urci in autobuz, baba de pe scaun: “Ce baiat frumos, cum te cheama tinere!? Hai in brate la bunica, uite ce aglomerat e!”

  2. Te urci in autobuz, te asezi pe scaun, iti pui toate babele in cap. cam ce ai descris mai sus.

  3. Te urci in autobuz, nu te asezi pe scaun cand sunt babe si asisti cu nepasare cand o baba cearta un tanar pe scaun

  4. Te urci in autobuz, nu prinzi scaun, dar te implici in conflictul dintre tanar si “babae barbaricus vulgaris”. La sfarsit oferi gratios scaunul babei.

  5. Te urci in autobuz, nu prinzi scaun, te bati cu tinerii si cu un pluton de babe barbar si castigi. Pastrezi locul pe scaun. Mergi pana la capatul autobuzului pentru ca sa sarbatoresti victoria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *