iOsif si merele dă aur (?)

*** Mda, acuma posed și io tehnologie i-. Sunt fan produse Apple, însă politica domnului Jobs îmi irită fierea ***

Dragii moșului, mi-am luat iPhone 3G. Nou-nouț, de la Orange, pe abonament, cu 335 RON (mulțumim complicilor noștri de la Orange Shop Grivița). Ce pot spune decat faptul că este un telefon genial; multitudinea (exagerată) de aplicații îl face un super-gadget media. Are tot ce vrei, și tot ce nu vrei, cel puțin pentru mine – un maniac în ceea ce privește muzica, serialele și netu’ – este tot ce aș vrea de la o chestie pe care s-o plimb după mine prin oraș și la care să pot vorbi din când în când.

Ce este așa mișto, deci, la iPhone 3G? Păi…:

 • Interfața intuitivă și simplă. Foarte ușor îți găsești drumu’ prin setări, aplicații, iPod etc.
 • Multitudinea de aplicații standard cu care vine, printre care menționez Google Maps care este un semi-zeu (iGo este zeul)
 • Multitudinea de funcționalități într-un singur telefon. Da, da, știu, mai toate astea noi au player muzică, video, cameră foto, GPS etc. dar îmi place foarte mult iPodu’ telefonului pentru că este… well… un iPod, cu equalizer și tot tacâmu’ (mda, probabil că sunt în urmă cu tehnologia și nu știu că toate telefoanele moderne au așa ceva :)) )
 • Handsfree-u’ care nu este jegos ca la unele Nokii sau Ericssoane de-ți vine fără o cască și cu cine știe ce input. Nu-nu, căștile sunt doo la număr și au intrare jack normală ca la toate player-ele normale de pe piață.
 • Tap Defense – dacă nu ai jocu’ ăsta, degeaba ți-ai luat telefonu’. Este un joc gen Tower Defense așa de captivant încât consumi bateria telefonului în 3 ore.

Însă ca orice lucru bun, trebuie să aibă și minusuri, care în cazul nostru este unul singur – Apple. De fapt, nu Apple, ci politica lor. Să exemplific:

 • Vrei să-ți pui pe iPhone niște filmulețe pe care le-ai făcut la mare anu’ trecut. Hm… nasol. Nu poți pentru că… iTunes nu e în stare să convertească .avi, .mpeg sau altă extensie normală în .mp4. Dar nu dispera, pentru asta există Handbrake, care surprinzător are un preset numit “iPod/iPhone“. Oare de ce Apple nu s-a gândit că aș vrea să pun și filmulețe care nu-s cumpărate de la ei?
 • Vrei să-ți pui pe iPhone un ringtone cu tine râgâind sau poate o melodie pe care ai dat banii (dar pe care necuratu’ te-a pus să n-o iei de pe iTunes Store). Din nou, Apple probabil că s-a gândit că nu ai dori niciodată să faci așa ceva. Noroc, însă, că există un workaround la bugu’ ăsta.
 • Vrei să dezvolți o aplicație pentru iPhone (așa cum face lumea și pentru Windows Mobile sau Android); simplă, necomercială care să afișeze pur și simplu textul “colaholicu ieste nambăr uan”. Eh, norocu’ tău că Apple s-a gândit că ți-ar trece prin cap așa ceva și ce-a zis? Sări cu 100 de coco! Normal, doar și Microsoft și Google fac același lucru… nu…? NU!!!
 • Dacă-ți trece prin cap să folosești mai multe calculatoare pentru a sincroniza datele de pe iPhone vei avea o mare mare supriză pentru că s-ar putea să te trezești cu telefonu’ gol dacă nu ești vigilent (așa cum nu am fost eu vreo 2 dăți). Ai un filmuleț de la o petrecere pe care l-ai pus și pe iPhone și vrei să-l transferi și pe calculatorul tovarășului tău (fie el și Mac). Ce s-a gândit nenea Ștefănel Locuri-de-muncă? Păi, dacă al 2-lea calculator nu are filmulețu’ există 99% șanse ca la simpla apăsare a butonului Sync (că doar vrei să muți filmulețu’ și pe calculator, nu?) filmulețu’ să dispară de pe iPhone și, din păcate, să nu apară pe calculator. Din fericire, cineva cu mai multă logică decât Apple s-a gândit să construiască o aplicație care să permită transferul de media de pe iPod/iPhone pe calculator. Iată aplicația și modul ei de folosire (n-am încercat-o, da’ îi cred pe cuvânt)

În concluzie, iPhone-u’ este o sculă minunată. Păcat că este limitată de însuși Apple, a cărui foame de bani pare de nesăturat. Din fericire, există și oameni normali care oferă soluții (precum cele prezentate mai sus) care normal ar trebui să vină de la producător. De ce marele iTunes nu se poate comporta și el normal, gen SonicStage – Sony Walkman – sau RealPlayer – iRiver. Nu vreau să fiu înțeles greșis și/sau să fiu luat drept Mac-hater. Din contră, Mac OS X mi se pare foarte tare și mi-aș lua un MacBook Pro și mâine dacă aș dispune de bani. Însă, foamea lu’ Apple parcă-ți taie tot chefu’.

9 thoughts on “iOsif si merele dă aur (?)”

 1. word ! si trebuie sa-i faci jailbreak ca sa poti instala toate minunile p el si sa ai un ringtone normal. ps. urasc iphone. peace !

 2. in legatura cu ringtoneurile, exista si o modalitate “legala”, dar ca sa-i bagi tot ce vrei si ce nu vrei tre’ sa-l spargi :(. deocamdata vedem cat rezist fara sa-l hackuiesc :D

 3. Dude eu sunt, pardon, eram fan Apple dala ultras. Mesajul asta e scris de pe un super iPod touch – cea mai noua generatie – care nu a auzit de o tehnologie semi-necunoscuta pe care doar 98% din dispozitivele conectate la internet o au… a… cum ii zicea? A, da: Flash!!! Normal doar sa nu dea AppStore faliment. Nu zic, e misto rau, da parca as vrea si eu sa vad un analytics, un miniclip ceva other then youtube si youporn (da, au facut baietii sa vezi filmele oriune ai fii) cand navighez on the go…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *