Jocul blestemat

Jumanji? Mic copil..

A intrat în posesia noastră printr-un prieten. Îl mai văzusem pe la alții și mă miram cum de sunt așa de captivați de el de parcă erau posedați. Nici n-aveam idee de ce avea să ni se întâmple.

La început am pierdut un pic de vreme învățând regulile, cum stă treaba cu resursele și cu tot alaiu’. Și așa a început să ne prindă. “Schimb oaie pentru grâu”, “Adică vrei oaie?” și alte replici tâmpite au devenit clasice în acea seară. Era ora 21 când am început să ne jucăm, iar când ne-am uitat la ceas se făcuse deja 1:30 și noi încă mai voiam mai mult și mai mult. Oaspeții care ne aduseseră jocu’ au plecat și ni l-au lăsat (evident, încercau să scape de blestemu’ lui) și n-am putut să ne oprim din jucat până la ora 4.

Așa prima seară, altă seară până la 2 și tot așa, numa’ ore d-astea – de exemplu sâmbătă spre duminică (săptămâna trecută) am stat iar până la 3 și ceva, jucând ca maniacii. Poate vă întrebați care este jocu’ ăsta de te obligă să dormi prin vecini? Numele lui complet este The Settlers of Catan, pe scurt Catan.

Este unul dintre cele mai tari jocuri de societate pe care le-am jucat în ultimul timp (recomand Things, Wise & Otherwise și, evident, clasicul Monopoly) și le depășește la distracție pe multe. Pentru cei ce nu știu cum stă treaba, ideea de bază este să acumulezi 10 puncte, puncte care se obțin prin construirea de mai multe case, prin cărți care-ți oferă puncte și/sau prin construirea celui mai lung drum. Toate astea având la bază 5 resurse: piatră, lemn, oi, grâu și argilă.

Regulile le înveți repede, nu sunt multe și sunt simple și clare. Jocul se poate juca în 4 sau mai mulți jucători până la o limită de 6 – regulile fiind un pic diferite pentru 4 și pentru mai mult de 4 jucători.

Ce te prinde așa tare la jocu’ ăsta? Simplu – competiția continuă pentru acumularea de puncte într-un timp cât mai scurt. Ai zice că 10 puncte sunt ușor de obținut? Ha! Nu și atunci când dai cu zaru’ de 6-7 ori același număr (cu 3 seturi diferite de zaruri).

Oricum, săptămâna asta am fost eliberați de blestem deoarece prietenii respectivi tre’ să plece să răspândească blestemul undeva și iau jocu’ cu ei. Hiuh, suntem salvați. Următoaru’ colet de la Amazon.co.uk o să conțină Ticket to Ride – Europe, despre care am auzit că tot cu blestem vine.

10 thoughts on “Jocul blestemat”

  1. CATAAAAAN!!!! :) Cel mai tare joc pe care l-am lucat vreodata :) am vreo o mie de jocuri la activ (intr-un an de zile) :)) talk about addiction! apropo…cand ajungi sa dai de extensia Cities and Knights :) vei intelege cu adevarat ce inseamna dependenta :D

    Cat despre Ticket to Ride… de asemenea un joc bestial :D il recomand tuturor dependentilor… cu toate astea nu se poate ridica la nivelul Cities and Knights :) e umpic mai simplist si oarecum previzibil intrucat misiunile mari sunt doar 6 (pentru maxim 5 jucatori) anyway…merita jucat :)

  2. u de cand am descoperit catan online sunt maniaca…..asta ca sa nu mai zic de intalnirile speciale pt asta…si ticket to ride e ft tare…dar pana acum nimic nu bate catan :))

  3. @colaholicu: Pai daca esti pasionat de jocuri de societate (boardgames) ca si noi, te asteptam in fiecare miercuri sau cu ocazia altor intalniri sa inveti si alte jocuri de societate. Daca esti din Bucuresti, normal :) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *