Jocurile si limba mamei tale

Da, da, puteți să spuneți că sunt ciudat, da’ am o boală pe desenele/jocurile traduse. Și cum de desene m-am plâns, acum a venit și rându’ jocurilor.

În anii 90 când au apărut clasicele (Day of the Tentacle, Warcraft, Dune etc.) toată lumea le juca în engleză și era fericită. Eh, da’ la un moment dat cuiva (care pun pariu că nu era jucător, ci doar ceva pe la Marketing) nu i s-a părut politically correct să nu aibă și în limba mamei lui jocu’ și astfel a apărut primu’ joc tradus. Habar n-am care-i ăla, da’ sigur așa s-a-ntâmplat! Oricum, copil fiind habar n-aveam ce spuneau/scriau ăia, da’ știam că de la A la B se ajunge doar cu un shotgun prin monștri. Hai că nu-i așa greu, nu?

Mă uitam astăzi pe site-u’ World of Warcraft (să zicem un joc arhicunoscut) în franceză și pur și simplu nu mă puteam opri din râs. Fiți atenți: Péninsule des Flammes infernales traducere pentru Hellfire Peninsula. Tare, nu? Sau cum ar fi ca titlu’ ultimului expansion (World of Warcraft: Wrath of the Lich King) să fie tradus așa: “Lumea meșteșugului războiului: Mânia Regelui lipitoare”?

Pur și simplu, unele chestii nu sunt menite să fie traduse sau să sune bine în altă limbă. Voi ce părere aveți? Dacă ar fi posibilitatea ca toate jocurile să se traducă în română de către profesioniști, ați juca variantele traduse sau cele în engleză?

[poll id=”12″]

7 thoughts on “Jocurile si limba mamei tale”

 1. Cu siguranţă jocurile sunt mai reuşite în engleză. World of warcraft chiar nu mă interesează în ce limbi poate fi tradus :D . Mi se pare o pierdere de timp jocu’ ăla..

 2. lasă-mă cu franțujii, că ăstora dacă nu le traduci, sunt pierduți.
  je veux un disc dur et un souris pour mon ordinateur pour telecharger des logicieles.
  nu-i așa că sună bine?

 3. francezii mi se par foarte fixisti cu limba lor. ei nu au computer au ordinateur si la mouse ii zic souris.
  denumirile din world of warcraft sunt toate compuse si e aiurea sa traduci separat cuvintele. peninsula focului iadului sau valea cenusie (?) ashenvale, nici nu ma intelegi unde te afli.
  in WOW am intalnit multa lume care a zis ca si`a imbunatatit engleza datorita jocului. aveam in guild un bulgar care la inceput vorbea foarte stalcit pe ventrilo si avea un vocabular limitat. dupa 3 ani turuia in engleza si conducea raidurile, dand explicatii detaliate despre tactica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *