La mare

[La mare, la soare, gunoaiele-s mormane]

Uitasem cum este la mare. Mult jeg. PET-uri si ambalaje aruncate peste tot. Uneori se mai intampla sa dai si peste o sticla sparta si bine camuflata prin nisip, da’ asta se intampla destul de rar. Dar in ceea ce priveste gunoiu’ suntem foarte productivi.

Hai, sa zicem ca inteleg treaba cu mizeria in orase – e mediu artificial. New Yorku’, cat o fi el de metropola, tot avea zone in care abunda gunoiu’ – ma rog, asta era acum vreo 10 ani; poate s-or fi schimbat vremurile. Da’ in mediul natural (vezi plaja, parc etc.) rar te intalneai cu obiecte lasate hai-hui.

Nu si la noi insa. Si uitasem lucru’ asta. De ce se intampla la noi asa? Raspunsul mi-a fost dat la prima intoarcere a capului – o ceafa lata cu lantu’ valoros.

6 thoughts on “La mare”

 1. S-or fi schimbat vremurile, dar oamenii au ramas cam aceiasi.
  Cand aveam vreo sub-10-ani (“si ma jucam ades langa izvor”) de sticla sparta aruncata/lasata pe malul marii. Cicatricea mi-a ramas pana azi: o unghie cu damb si o semiluna de toata frumusetea pe toata lungimea degetului.
  Daca 20 si ceva de ani mai tarziu sticlele sunt tot acolo, fara sa stiu prea multa matematica estimez ca va mai dura.. mult si bine! pana la o schimbare adevarata: cea a mentalitatii oamenilor.

 2. ERATA (mi-au disparut niste cuvinte de acolo):
  Cand aveam vreo sub-10-ani (“si ma jucam ades langa izvor”) mi-am sfartecat un deget de la picior intr-o astfel de sticla sparta aruncata/lasata pe malul marii.

 3. NY-ul este inca murdar, don’t worry. Pute Manhattan-ul acum de te indoaie, sunt munti de PET-uri cam peste tot. Este adevarat ca is si zone ca in palma, deci o fi si chestie de neighbourhood. Ceea ce exista insa aici este AMABILITATE, servicii OK, talent in a fructifica orice rahat de oportunitate turistica etc. Chiar cugetam zilele astea (dupa niste preumblari turistice) ca astia fac “bici” din orice rahat. Omul meu rade ca astia nu au istorie. Apoi, ca au sau nu, fac din orice “spectacol” sau o chestie de produs bani. Ca e un far in care au adunat 5 bucati de barca si o franghie (ca pe Fire Island), ca e Cyclorama din Atlanta (unde au pus o platforma ce se misca si are in jur o pictura de hat bine in care se “povesteste” despre batalia de la Atlanta din Razboiul Civil, ca e World of Coca-Cola (tot Atlanta) sau un Hard Rock Cafe, stiu sa prezinte orice rahat, stiu sa fie amabili si sa te faca sa scoti banul. Si, de cateva luni de cand fac pe turistul, nu am vazut vreo mecla acra sau sa fiu luata la 3 parale.

  In ceea ce priveste marea noastra, recomand cu caldura altceva. De preferinta Croatia, daca vrei o recomandare personala. Daca nu esti stilul “discotecar”, te vei reincarca de energie cateva zile in Dubrovnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *