Metroul si cultura generala

Acest post este scris la cererea colegului meu tătar, căruia nu-i voi dezvălui numele. Azi eram la metrou la 1 Mai impreună cu colegul meu tătar căruia nu-i voi dezvălui numele (la cererea lui) și așteptam metrou’. Vine și ne așezăm ca băieții pe scaun. Vorbim noi ce vorbim și aduce vorba de un proverb (românesc) cu cizmaru’ – probabil se referea la ăla cu cizmaru’ n-are cizme…. Io tot nu găseam în baza de date proverbu’ cu cizmaru’… Mă gândesc ce mă gândesc, când un nene la 1 scaun de mine dă cu mucii-n fasole cu un proverb încropit adhoc. Apoi începe să spună ceva de Stalin, când alt nene de pe partea cealaltă îl întreabă dacă știe cine-i Stalin. Ăsta mai în glumă, mai din beție răspunde că era nu’ș ce văr de-alu’ Eminescu sau Creangă. Ălălalt zâmbește și face mișto de el. Partea amuzantă (și în mare parte adevărată) a fost când l-a-ntrebat pe “podgorit” dacă știe de ce a murit Ștefan [cel Mare]. Explicația a fost că de oftică pentru că a vrut să facă zimbri din moldoveni, da’ ei n-au reușit să devină decât boi. Ilar. Nu mai spun că s-au întrecut unul pe altul în etalarea cunoștințelor de matematică. O întrebare a fost care e teorema lu’ Pitagora. Omu’ cu sticla începe să spună: catetele la pătrat supra… dar este întrerupt și corectat de celălat… Se simțea bine. Câștigase. Devenise masculul alfa al vagonului. Era penibil totuși să-i vezi cum se împungeau ca doi cocoși.

Și când te gândești că tot acest “Știi și câștigi” s-a petrecut pe durata a două stații în condiții precare de sunet din cauza gălăgiei pe care o făcea metrou’. O priveliște amuzantă.

Deci, când vă aflați într-o dispută în care vă luptați pentru supremația IQ-ală, întrebați-vă oponentul care este teorema lui Pitagora. Dacă vă răspunde, întrebați-l care este varianta generalizată. Succesul este garantat.

P.S. Și totodată mi-am respectat cuvântul: am căutat proverbul cu cizmaru’ și n-am dezvăluit numele colegului meu crimeean.

4 thoughts on “Metroul si cultura generala”

  1. Colegul tău tătar crimeean îţi mulţumeşte pentru discreţie şi îţi spune că eşti precum moldovenii (nu zimbru).
    A fost o sugestie să postezi, nu rugăminte, non-zimbrule.
    Proverbul exact era “Cizmarul umblă cu cizmele rupte…” şi derivă de la un proverb evreiesc (opa?).
    Deci, eşti prost!
    Să fii iubit (unde vrei tu)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *