Scurte: Si nu ne duce pe noi in ispita

Tot românu’ spune cel puțin o dată pe an un Tatăl nostru și zice “și nu ne duce pe noi în ispită”, da’ se pare că de multe ori noi singuri ne aruncăm cu capu’ înainte atunci vine vorba de așa zisele ispite. Ceva de genu’ “și nu ne duce pe noi în ispită, ci lasă-ne că ne ducem noi și singuri”. Ca niște copii mici cărora le spui că mănâncă bătaie dacă desenează pe pereți, iar ei se uită în ochii tăi în timp ce încep să dea cu creionu’ pe perete. Evident, îi bați. Tu știai că asta se va întâmpla, ei știau că asta se va întâmpla.

Așa suntem și noi. Știm că dacă facem un anume lucru nu este OK și că va trebui să suportăm niște consecințe neplăcute (mai grave sau nu), da’ totuși îl facem. Și apoi urmează consecințele neplăcute de care eram deplin conștienți că vor veni. Dar totuși avem pretenția ca Dumnezeu să nu ne ducă în ispită. Nu este acesta un mic abuz? E ca și cum ai zice “sar în cap de pe bloc și Doamne-Doamne o să mă păzească de cel rău (în cazul nostru, asfaltu’) că m-am rugat Tatăl nostru”. Dumnezeu nu este salvamaru’ de serviciu. Da, îți spune o dată “ho, bre, că o iei pe arătură”, îți spune și a doua oară “bre, Vasile, nu sări că te faci țăndări” și a treia, va încearca să nu te ducă în ispită. Da’ până la urmă cu toții avem liber arbitru, iar dacă tu ții neapărat să faci ca tine, treaba ta.

Partea tristă este că unii nu învață din greșelile lor, ce să mai zicem de învățatu’ din greșelile altora.

6 thoughts on “Scurte: Si nu ne duce pe noi in ispita”

 1. :)))) Io nu i-am batut cand au scris pe pereti . Din contră,” le-am daruit” in hol, un perete numai al lor pana cand a trecut perioada cu mazgalitul si asa a fost mai usor pentru toata lumea. Apoi cu lavabila…
  Dar tu stii ca mai exista si alt sens acela de “a nu ne testa”
  Intreaba-l pe O. Baban :) el poate sa-ti explice mai bine.

 2. mariusrusu

  tu Glumesti? De ce bagi in aceeasi oală TOTI românii?

  Iar… La inmormantari, se rosteste altceva:

  Miluieste- L Doamne! asta, nu cred ca pot sa spuna toti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *