Treaba cu bacsisul

Ca să clarificăm din start, bacșișu’ este diferit de șpagă. Bacșișu’ se dă ulterior serviciului prestat, pe când mita se dă înainte (în unele cazuri, și după). Bacșișu’ ar trebui să fie un lucru care exprimă mulțumirea mea față de ceea ce-mi oferi.

Am fost la nu știu ce terasă (îmi scapă numele) de prin centru’ vechi unde servirea a fost înceată, chelnerii ne-au luat chestii de pe masă fără să ne-ntrebe dacă se poate și nici mâncarea n-a fost cine știe ce în raport cu prețul ei. Deci, n-am fost mulțumiți nici unu’ de ceea ce ni s-a oferit, atunci de ce să las bacșiș (fie el cât de mic)? Doar că așa este “frumos”? Servirea n-a diferit cu mult de cea de la Venezia unde n-am lăsat nimic. Dacă eram la bodega din colț înțelegeam să nu am parte de cine știe ce servire, da’ dacă tot dau un ban măcar să mă simt și io bine. Mă rog, până la urmă s-a lăsat bacșiș, lucru care mi s-a părut fără motiv.

La întoarcere acasă am luat un taxi, când văd că trage pe dreapta și intră într-o benzinărie. Trebuia să alimenteze. Aparatu’ încă mergea și contoriza staționarea. Nu mă durea pe mine de 50 de bani sau cât a costat staționarea, da’ gestu’ în sine… poate mă grăbeam, poate aveam rău de benzinării etc.. Noroc că aveam bani ficși.

Sunt de părere că bacșișu’ ar trebui lăsat doar în cazul în care servirea este bună. Dacă totu’ decurge OK, las bacșiș. Dacă te mai și bagă în seamă ospătaru’ sau te întreabă “ce mai dorești”, “cum este”, “pot face ceva pentru tine” atunci las un bacșiș și mai mare. Da’ dacă îmi pierd timpu’ atunci n-am de ce să las bacșiș.

Un bun exemplu pentru ambele cazuri este Pizza Hut. Am mers odată la prânz și chelnerița ne-a pierdut comanda, lucru care ne-a făcut să ajungem cu 45 de minute mai târziu la serviciu. Bacșiș = 2 bani (pentru că nota se încheia în .98 lei), deși mâncarea a fost ca de obicei – bună. Și iată că de atunci s-a mai schimbat treaba – parcă mâncarea vine mai repede, nu se mai strecoară erori în comenzi, chelnerii îți cer feedback (fără să fie sâcâitori) sau dacă te mai pot ajuta cu ceva. Păi în cazu’ ăsta să tot curgă bacșișu’.

9 thoughts on “Treaba cu bacsisul”

  1. Cel mai mare bacsis din viata mea l-am lasat la Sighisoara – vreo 15 lei pentru o comanda de 20 de lei.. Servire ireprosabila, inghetata si sosurile din partea casei (desi pe meniu le scria pretul) .. am dat cu toata inima bacsisul ala… Cea mai naspa servire am prins-o la o pizzerie in regie, unde dupa repriza a doua a unui meci, a vrut sa ma dea afara ca am facut consumatie prea mica (3 sucuri). Evident, mi-a adus nota de plata si a stat nota aia de plata pe masa inca o ora, iar dupa ce s-a terminat meciul, i-am lasat bacsis exact zero.

  2. Sincer sa fiu mi se intampla relativ rar sa las bacsis, in parte pentru ca cica pe la astia pe unde traiesc serviciile sunt incluse in pret si pentru ca platesc cu plasticul mai tot timpul; daca angajatii se poarta frumos de tot, daca e o ocazie mai aparte sau daca sunt in vacanta, si am cash atunci las o atentie

  3. Eu la taximetristi nu las bacsis, doar la chelneri si la coafeza :) La chelneri dau in special daca e un loc unde imi propun sa ma intorc la un moment dat. Este o vorba… “Don’t f*ck with people that handle your food” …. am vazut odata o emisiune despre ce fac chelnerii cu mancarea celor care nu lasa bacsis si apoi se intorc, m-a afectat grav :D

  4. Frate am fost la cafeneaua aia de la Carturesti. La 5:15 eram asezat la masa, la 6 incepea filmul la Patria (nu am gasit bilete in alta parte). La si 35 dupa ce am chemat eu chelnerul, a venit sa ne aduca meniul (desi se tot plimba pe acolo). L-am chemat din nou sa ne ia comanda. La si 55 am plecat fara sa bem nimic.

    Cred ca trebuia sa-l chem sa ne aduca si comanda sau ceva de genul asta…

  5. Intotdeauna las bacsis, chiar si taximetristilor care se prefac ca uita unde e Rahova pe harta si o cauta prin Militari. Difera doar suma pentru ca e proportionala cu calitatea serviciilor. Nu dau la cersetori, prefer sa dau oamenilor care muncesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *